KURUMSAL AKTÖR

İzmir Ekonomi Üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 14 Nisan 20011 tarih ve 24373 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4633 sayılı kanun ile kurulmuştur.

Başlangıçta iki fakülte, beş yüksekokul ve iki enstitü bulunan üniversitemizde bugün itibariyle toplam sekiz fakülte, altı yüksekokul/meslek yüksekokulu, bir enstitü, on iki uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite genelinde yirmidokuz ön lisans, otuz altı lisans, yirmi sekiz yüksek lisans ve sekiz doktora programı bulunmaktadır. Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin uygulamalı derslerini yapabilmeleri için Temmuz 2020'de Medical Point İzmir Hastanesi ile iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Eğitim dili İngilizce olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ikinci yabancı dil olarak Almanca, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca,Rusça ve Japonca dersleri verilmektedir.

2022-2023 itibarıyla 580 tam zamanlı öğretim görevlisi ve 10.230 öğrencisi mevcuttur.


2023 itibarıyla yirmi beş Avrupa ülkesindeki yüz altmış dokuz üniversite ile Erasmus anlaşması bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin ayrıca farklı ülkelerdeki on dört üniversite ile uluslararası akademik işbirliği protokolü mevcuttur.

Uluslararası bir kampüse sahip olan İEÜ'de 52 farklı ülkeden uluslararası öğrenci; önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim görmektedir. İEÜ tarafından verilen diplomaların uluslararası geçerliliği bulunmaktadır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi bilime ve araştırmaya dayalı teknoloji transferine verdiği önem doğrultusunda çeşitli araştırma merkezlerine ve teknik altyapıya sahiptir. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin 12 araştırma merkezi (https://www.ieu.edu.tr/en/arastirma-merkezleri) ve TESLA (Teknoloji Mühendislik ve Bilim Laboratuvarı) Binasında ilgili çeşitli makine ve ekipmanların bulunduğu 14 araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Araştırma Laboratuvarları aşağıdaki gibidir; Bulut ve İleri Simülasyon Odası, Robotik ve Mekanik Laboratuvarı, Endüstri 4.0 Laboratuvarı, Bilgisayar Oyunları Tasarım Laboratuvarı, Bilgisayar Laboratuvarı, Moleküler Araştırma Laboratuvarı, Hücre ve Doku Kültürü Laboratuvarı, Biyoteknoloji Laboratuvarı, Biyomedikal Laboratuvarı, Elektrik ve Elektronik Laboratuvarı, Nanoteknoloji Laboratuvarı, Havacılık ve Uzay Laboratuvarı, İnşaat Laboratuvarı, Havacılık ve Uzay Laboratuvarı. Ayrıca D. Makerlab, Medya Laboratuvarı, Genç Yaratıcı İletişim Ajansı, Radyo Laboratuvarı, Sinema ve Dijital Medya Laboratuvarı gibi stüdyo ve laboratuvarlar da bulunmaktadır.

Üniversitemizde son 11 yılda yurt içi ve yurt dışı kaynaklı olmak üzere toplam 317 proje hayata geçirilmiştir. İEÜ'de son 8 yılda uluslararası fonlu toplam 32 proje hayata geçirilmiştir. Bu projelerden bazıları; TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), Türkiye-Rusya İkili İşbirliği Projesi, Horizon 2020 projeleri, Erasmus+ Projeleri (1 Jean Monnet Kürsüsü, İEÜ'nün koordinatör olduğu 2 Erasmus+ KA2 projesi, 6 ortaklık) Erasmus +KA2 projeleri), Katılım Öncesi Yardım (IPA) Projesi, Newton Fonu Projesi, British Council Projesi, TownTwinning Projesi ve iki uluslararası üniversitenin (biri Katar Üniversitesi ile diğeri Hong Kong Üniversitesi ile) ortak olduğu 2 proje daha devam eden araştırmalara ilişkin projeleridir